De aardappel als superfood & inspiratie

Vroeger bestond de avondmaaltijd voornamelijk uit aardappels, vlees en groente. Maar tegenwoordig komt de aardappel een stuk minder vaak voor op het bord. Waarom? Om diverse redenen. Zo proberen we graag andere keukens uit en ook wordt er gedacht dat de aardappel niet gezond is. Well think again… Een tijdje terug mocht ik op locatiebezoek komen bij Cèlavíta in het zonnige Brabant en werd hier een stuk wijzer. Ik leerde onder andere dat de aardappel in de 15e eeuw naar Europa is gehaald door de Spanjaarden. Niet vanwege het eten van de aardappel, maar vanwege zijn mooie witte bloemetjes. Hieronder lees je alles over de aardappels als superfood en ik geef je aardappelinspiratie. Want of je nu wel of geen keukenprins(es) bent, met de aardappel zit je altijd goed. 

De aardappel als superfood

Aardappels (of aardappelen… beide kan!) zit vol met vitamine c, b6 en voedingsvezels. Het is dan ook een belangrijke vorm van koolhydraten. Wist je dat er in 200 gram aardappels maar 172 calorieën zitten? De helft minder dan eenzelfde portie pasta of rijst. Daarnaast blijf je bij het eten van aardappels langer vol zitten. En dus ga je minder snel op zoek naar een lekkere snack.

Aardappel anders

Des te meer redenen om dus weer meer aardappels te gaan eten! Met de herfst en winter voor de deur denk ik aan een lekkere stamppot, een zuurkoolschotel of een lekkere puree bij de stoof. Met de aardappel kun je alle kanten op; koken, bakken, gegratineerd uit de oven, stampen.

Heb je zelf even geen inspiratie? Dan komen de producten van Cèlavíta goed van pas. In de schappen van vrijwel alle supermarkten vind je de uiteenlopende producten. Van speciale aardappels om te stampen en bakken tot aan aardappels voor de airfryer, de frietpan maak ook voor de oven.

Zo probeerde ik laatst de patatas Mexicanas en de verse frieten. De patatas mexicanas pimpte ik met een pittige harissa-mayonaise en de frieten met een zelfgemaakte Belgische stoof. Zie hieronder het resultaat.

Naast de huidige producten die in de supermarkten liggen is CèlaVíta continue aan het vernieuwen. Niet alleen met nieuwe kruiden of ovenschotels, maar ook met nieuwe aardappel rassen. De mooie paarse aardappels die je hieronder ziet zijn hier een voorbeeld van. Het ontwikkelen van nieuwe rassen duurt jaren… maar ik kan niet wachten totdat deze knapperds in de winkel liggen.

Aardappelinspiratie

VOLG SAMEN BOURGONDISCH OOK OP:
FACEBOOKINSTAGRAMBLOGLOVIN’ & TWITTER.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s