Linzensoep met sobrasada

Linzensoep met sobrassada

Linzensoep met wat?! Met sobrassada, een specialiteit uit de Balearen. Sobrassada is een zachte worst gemaakt van rauw fijngemalen varkensvlees, veel paprikapoeder en andere specerijen. In Nederland is het wat moeilijk te verkrijgen, maar er zijn wel een aantal delicatesse zaakjes waar je het kunt kopen en ook online kunt bestellen (lees hieronder waar). Ik ken sobrassada uit Mallorca (ik kom daar al sinds mijn 12e, mijn zus woont daar namelijk!), daar smeren ze het op brood en het gaat ook door veel hartige gerechten. Ik hou zelf niet zo van sobrassada als ‘broodbeleg’ maar als ‘ingrediënt van een hartig gerecht’ ben ik het door de jaren heen steeds meer gaan waarderen. Het geeft een gerecht net even een andere en specialere smaak. Zo ook deze linzensoep. De sobrassada smelt in de soep en laat een heerlijke smaak achter.

Waar koop je sobrassada?

Nou ik neem het bijna altijd mee uit Mallorca of mijn zus neemt het mee als ze naar Nederland komt. Maar ik weet dat sommige winkels van de Albert Heijn ook sobrassada verkopen maar dan in een potje, ik weet alleen niet of dit hetzelfde smaakt. Daarnaast weet ik in Amsterdam een paar adresjes zoals Caulils en Hollandaluz (ook online te bestellen) waar je allerlei Spaanse specialiteiten kunt kopen en dus ook sobrassada. Deze winkels zijn allebei gelegen in de Haarlemmerstraat en als je daar dan toch bent ga dan ook even langs Ibericus voor lekkere Jamon Ibérico! Mocht je nu echt niet aan sobrassada kunnen komen kun je voor de smaak ook een bloedworstje of chorizoworstje toevoegen.

Linzensoep met sobrassada

Linzensoep met sobrassada

Linzensoep met sobrassada

Ingrediënten:

3-4 personen

 • Groene linzen – 300 gram
 • Bouillon – ongeveer een liter
  (zodat de linzen onder staan, de soep moet ook niet te nat worden)
 • Wortelen – een peen of meerdere worteltjes
 • Sperziebonen – 150/200 gram
 • Aardappels – 2 stuks
 • Andere groenten die je op dat moment in huis hebt
 • Gepelde tomaten – 1 blik
 • Laurierblad – 2
 • Sobrassada – 6 cm
 • Gesnipperde ui en knoflookteen, peper en zout

Bereiden:

 1. Zet de linzen in de ochtend (voordat je naar je werk gaat bijvoorbeeld) in een pan met koud water zodat ze +/- 8 uur kunnen wellen. Als je thuis komt in de avond giet je de linzen af in een vergiet.
 2. Snipper de ui en knoflook en fruit ze in de pan. Schil de wortel en de aardappels en snij samen met de bonen in kleine stukken en doe ze in de pan. Voeg de linzen toe, de gepelde tomaten, de bouillon en de laurierblaadjes.
 3. Laat de soep drie kwartier tot een uur zachtjes koken totdat de linzen gaar zijn. Voeg als laatste de sobrassada toe. Voeg optioneel ook nog een klein scheutje witte wijn azijn toe als je de borden hebt opgediend.

Een kleine tip: zoals bij bijna alle soepen is ook deze de dag erna nóg lekkerder!

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden!

Bon profit!

Deborah | Samen Bourgondisch

Advertentie

5 gedachtes over “Linzensoep met sobrassada

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s