Stoofpotje met kalfssukade

Stoofpotje met kalfssukade & Italiaanse puree | 2 uit 1

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zeker voor deze stoofpot met kalfssukade. Dit stoofpotje aten wij niet op de dag van bereiding, maar de dag erna. Want de dag erna is hij nóg lekkerder (net als vele andere gerechten, zoals soepen). Veel mensen vinden een stoofpot lekker, maar veel te veel werk om zelf klaar te maken. Gek, want eigenlijk doet de pan het werk voor jou. Zeker als je de stoof klaarmaakt voor de dag erna, is het een fluitje van een cent. Probeer het zelf maar eens! Snij de ingrediënten, gooi ze in de pan, vocht erbij en lekker lang laten staan. In de tussentijd maak je dan een simpel gerecht zoals deze linzensoep. Extra handig als je een deel van dezelfde ingrediënten kunt gebruiken. Want laten we eerlijk zijn, vaak gebruik je slechts een deel van de ingrediënten en eindigt de rest uiteindelijk (na een paar dagen in de koelkast) in de prullenbak. Daarom maakte ik met de andere helft van de ingrediënten deze curry linzensoep. Hiermee heb ik een mooie nieuwe categorie bedacht voor op het blog: 2 recepten uit 1 aankoop. 

Stoofpotje met kalfssukade & Italiaanse puree

Ingrediënten voor dit stoofpotje:

1 keer kopen, twee keer van koken:

 • Zak met penen
 • Zak aardappelen (ligt bloemig)
 • Knolselderij
  (de restjes gebruik je voor deze curry linzensoep)

Nodig voor dit stoofpotje met kalfssukade

 • 250 gram kalfssukade
 • 2 penen (of 1 grote) in stukken
 • Dikke schijf knolselderij in stukken
 • 2 tomaten (ontvelt) in stukken
 • 1 ui in stukken
 • 2 iets bloemige aardappels geschild en in stukken
 • 2 takken rozemarijn
 • Klein bosje tijm
 • 10 jeneverbessen
 • 300 ml runderbouillon
 • 150 ml rode wijn

Handig: keukentouw en een thee- of koffiefilter

Voor de Italiaanse aardappelpuree:

 • 4 tot 6 aardappelen
 • 1 knoflookteen
 • Halve eetlepel Italiaanse kruiden
 • 50 gram Parmezaanse kaas
 • Melk
 • Peper en zout
Stoofpotje met kalfssukade

Stoofpotje met kalfssukade

Bereiden:

 1. Laat het vlees +/- 20 minuutjes op kamertemperatuur komen. Bestrooi het dan met peper en zout en snij in stukken. Zet het vlees aan in flink wat boter en eventueel wat olijfolie.
 2. Bak de groenten in een droge pan zodat het vocht eruit komt. Doe dan de ontvelde tomaten erbij en blus af met de rode wijn.
 3. Voeg de groente en de aardappels toe aan het vlees en voeg naar smaak peper en zout toe. Maak een soort van ‘kruidenbuideltje’ door de tijm en rozemarijn op te binden met keukentouw. Maak het keukentouw vast aan één van de handvaten van de pan zodat je ze later gemakkelijk terug kunt vinden. Doe de jeneverbessen in een theezakje of koffiefilter en maak ook deze met keukentouw vast aan de pan. Heb je geen filter? Dan kunnen ze gewoon in de pan, let er alleen wel op dat je ze niet eet.
 4. Giet de bouillon erbij en zorg ervoor dat het geheel onder water staat. Laat de boel nu lekker lang, met de deksel erop, op het vuur staan. Minstens 3 uur en als het kan zelfs wat langer.
 5. Als je het vocht daarna wat te dun vindt, kun je deze altijd met wat bindmiddel dikker maken. Roer het bindmiddel eerst door wat water zodat er geen klontjes ontstaan en voeg het dan pas toe aan het stoofpotje.

Je kunt stoof natuurlijk met brood eten, met frietjes en met puree. Ik maakte er een lekkere Italiaanse puree bij. De perfecte match, al zeg ik het zelf.

De Italiaanse puree maak je zo:

 1. Kook de aardappelen in +/- 15 minuutjes gaar. Fruit in de tussentijd de knoflook in een andere pan, voeg de Italiaanse kruiden toe en giet vervolgens de knoflook + olie bij de afgegoten aardappelen.
 2. Stamp de aardappelen nu tot een gladde puree en breng op smaak met peper en zout. Voeg beetje bij beetje wat melk toe totdat hij de gewenste dikte/textuur heeft. Als laatste roer je er de Parmezaanse kaas doorheen en de Italiaanse aardappelpuree is klaar.

Schep een flinke klodder aardappelpuree op de stoof en geniet!

VOLG SAMEN BOURGONDISCH OOK OP:
FACEBOOKINSTAGRAMBLOGLOVIN’ & TWITTER.

Advertentie

2 gedachtes over “Stoofpotje met kalfssukade & Italiaanse puree | 2 uit 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s