Kersttafel tips van Christmaholic.nl

Hoe organiseer je een stressvrij kerstdiner?

De kerst komt er aan en dus is het tijd om na te gaan denken over wat we gaan eten! Tijdens kerst mag je best even wat meer moeite doen voor een gezellig avondje met vrienden of familie. Het mag dus allemaal net even iets gezelliger (kerstboom met lichtjes? check!) en specialer. Kook met bijzondere producten van goede kwaliteit, neem er de tijd voor, serveer er een mooi flesje wijn bij… De uitdaging van dit soort avonden is zo min mogelijk in de keuken staan terwijl je gasten er zijn en misschien nog wel belangrijker: het kerstdiner organiseren en serveren zonder stress! Hoe je dat doet lees je hier.

Avonden als deze kun je makkelijk aan door de volgende stappen te volgen.

Gebruik je gasten niet als proefkonijn

Pastei met kalkoen & cranberrys - jamiemagazine.nl

Pastei met kalkoen & cranberrys

Het is natuurlijk hartstikke leuk om nieuwe recepten uit te proberen en je gasten te verrassen met iets wat ze nog niet eerder hebben gegeten, maar gebruik je gasten nooit als proefkonijnen! Zorg er dus voor dat je de recepten al een keer eerder hebt gemaakt zodat je kerstdiner niet in duigen kan vallen. Ben je nog op zoek naar een gerecht? Wat dacht je van een lekker soepje als voorgerecht en als hoofd zalm met citroen en knoflook-tomatensaus, varkenshaas gevuld met tapenade of kabeljauw omringd met parmaham en een dille-roomsaus, ik ga dit jaar misschien voor een pastei met kalkoen en cranberry van Jamie magazine!

Vooraf (in)plannen

 • De tijd tussen de gangen
  Bedenk hoeveel gangen je wilt serveren, hoe lang de bereidingen duren en hoeveel tijd er tussen moet zitten. Dit zorgt er voor dat je op de avond zelf een stuk relaxter aan het werkt kunt.
 • Muziek uitkiezen
  Een goede playlist tijdens het etentje is natuurlijk een must. Zoek van te voren op spotify een sfeervolle kerst-playlist uit die bij iedereen in de smaak valt. Of zoek je favoriete kerst-cd op en leg hem alvast klaar!

Mise en place

Kijk welke handelingen je van te voren kunt uitvoeren:

 • Bereid zoveel mogelijk de dag er voor
  Dat zorgt er voor dat je het de dag erna een stuk rustiger zal hebben. Bedenk dus wat je allemaal van te voren kunt maken. Denk aan bijgerechten (puree of gratins), soepen, sauzen die je nodig hebt bij de gerechten, het nagerecht etc.
 • Dek de tafel ruim op tijd
  Bij een kerstdiner hoort een mooi gedekte tafel, zorg er dus voor dat je ruim op tijd het servies bij elkaar zoekt; de borden, het bestek, de glazen en ook de decoratie. Dek de tafel ruim voor dat de gasten komen en je aan de slag gaat in de keuken, dan hoef je je hier geen zorgen meer over te maken.
 • Zet de ingrediënten klaar
  Er is niets zo erg dan moeten zoeken naar bepaalde ingrediënten terwijl je aan het koken bent. Zorg er dus voor dat je alle ingrediënten klaar hebt staan, het liefst gesneden en wel (wanneer nodig) , voordat je aan de slag gaat in de keuken.

Warme gerechten op warme borden

Heb je je net staan uitsloven, de borden mooi opgemaakt, serveer je de het eten en dan blijkt het koud te zijn… Dat is natuurlijk zonde! Warme gerechten koelen nou eenmaal ook weer zo af. Om dit tegen te gaan serveer je het eten op warme borden. Zet het stapeltje borden en de nodige schaaltjes van te voren in de oven. Doordat de borden warm zijn blijft het eten ook warmer. Let er natuurlijk wel op dat de borden echt heet zijn en waarschuw dus ook je gasten.

De juiste wijn en spijs combinatie

Wijn en spijs combinaties

Foto bron: jolandekookt.wordpress.com

Tijdens deze gezellige avond kan een goed glas wijn natuurlijk niet missen. Zorg er voor dat je een wijn uitkiest die past bij je gerecht. In de meeste wijnwinkels geven ze je graag advies over de beste wijn en spijs combinaties en je kunt ook eens een kijkje nemen op www.winematcher.nl. Op Winematcher.nl vind je alle ins en outs over wijn; de beste koopjes, wijnproeverijen, wijnevenementen, wijntechnieken en ook van alles over de beste wijn & spijs combinaties, inclusief doorverwijzingen naar recepten. Super handig!

Wat schenk je bijvoorbeeld bij zalm, kalkoen of hertenbiefstuk? Nou, dat lees je hier:
Welke wijn bij varkenshaas + recepten
Welke wijn bij zalm + recepten
Welke wijn bij kalkoen + recepten
Welke wijn bij hertenbiefstuk + recepten
Welke wijn bij tonijn + recepten

Oja, nog een laatste tip wat betreft wijn… koop genoeg 😉

Met deze tips moet het kerstdiner helemaal goed komen! Zonder stress, zonder een flater te slaan en vooral met heel veel hapjes, drankjes & gezelligheid.

Samen kerstvieren is samen bourgondisch

Fijne feestdagen!

Deborah | Samen Bourgondisch

 

Advertentie

2 gedachtes over “Hoe organiseer je een stressvrij kerstdiner?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s