Rijstsalade met aubergine uit de oven

Rijstsalade met aubergine uit de oven

Deze Rijstsalade met aubergine uit de oven is een goed voorbeeld van ‘roeien met de riemen die je hebt’. Wil je een recept maken, maar heb je niet alles in huis? Gebruik dan gewoon iets wat er op lijkt. Ik bladerde door Jamie’s Super Food en kwam het recept van aubergine met harissa uit de oven tegenkwam. Ik had het meeste in huis: aubergine,  rijst, pistachenootjes en zelfs een granaatappel. Het enige dat miste was de harissa en de tomaatjes. Achja, dan gaan we gewoon op zoek naar iets dat er op lijkt. En met succes, want het was hartstikke lekker. In plaats van harissa gebruikte ik chili knoflooksaus van Lee Kum Kee (ook kruidig en pittig) en in plaats van de tomaatjes gebruikte ik een rode paprika (ook zoet). Boodschap van dit blog: heb je niet alles in huis? Kijk dan of je iets in huis hebt wat het kan vervangen. 

Jamie’s rijstsalade met aubergine uit de oven

Ingrediënten

 • 1 aubergine
 • 1 rode ui
 • 2 tenen knoflook
 • 1/2 theelepel komijnzaad
 • 150 gram bruine rijst
 • 800 ml groentebouillon
 • 2 tl harissa of chili knoflooksaus
 • 2 eetlepels zwarte olijven
 • 200 gram kerstomaatjes of 1 rode paprika
 • 1 el balsamico-azijn
 • 2 el magere yoghurt
 • 1/2 granaatappel
 • 30 gram gepelde pistachenootjes
 • Verse koriander of peterselie

Extra nodig: ondiepe braadpan met deksel die ook in de oven mag.
(heb je die niet? Kies dan een pan waar de aubergine makkelijk in kan liggen en hevel het geheel daarna over in een ovenschaal).

Rijstsalade met aubergine uit de oven

Rijstsalade met aubergine uit de oven

Bereiden:

 1. Snij de ui in dunne ringen en de knoflook in dunne plakjes. Verhit olie in de pan en voeg de knoflook, ui en komijnzaad toe. Giet een scheutje water toe en laat +/- 5 minuutjes op middel-hoog water koken totdat ze zacht zijn. Roer regelmatig.
 2. Voeg de rijst en de groetebouillon toe en laat 10 minuten koken met de deksel op de pan.
 3. Snij de aubergine in de lengte door en kerf de snijkant kruislings in met een scherp mes. Strooi er wat zout overheen. Maak de harissa of chili-knoflooksaus wat dunner met een scheutje olie of water en smeer de snijkant van de aubergine in. Leg de aubergine met de snijkant naar bovenop de rijst. Leg de deksel terug op de pan en laat zo’n 15 minuutjes koken. Verwarm de oven op 180 graden. Als je paprika gebruikt: Snij de paprika in dunne reepjes en bak ze kort in de pan, draai de pan uit en voeg dan de fijngesneden olijven toe en een eetlepel balsamico azijn, roer goed door. Gebruik je tomaten? Snij ze dan alleen fijn en meng met de olijven en balsamico. Als de 15 minuten voorbij zijn giet je het mengsel over de aubergine en rijst heen. Zet nog +/- 10 minuutjes in de oven of totdat je de aubergine er lekker uit vind zien.
 4. Haal de pan uit de oven, strooi de granaatappelpitjes en fijngehakte pistachenootjes er overheen. Nog wat peterselie of korianderblaadjes en een hier een daar een kloddertje yoghurt.

Zet de pan op tafel en geniet van dit vegetarische en super smaakvolle gerecht. Zelfs echte vleeseters zullen het vlees haas niet missen. De aubergine heeft namelijk een vlees-achtige structuur en hij is lekker gekruid.

Andere lekkere recepten met aubergine:

VOLG SAMEN BOURGONDISCH OOK OP:
FACEBOOKINSTAGRAMBLOGLOVIN’ & TWITTER.

Advertentie

3 gedachtes over “Rijstsalade met aubergine uit de oven

 1. Anne zegt:

  Dit is echt het lekkerste recept sinds tijden!!! Ik snap niet dat ik een jaar gewacht heb met bereiden nadat ik het recept van deze site had gehaald.

  Wat is dit GODDELIJK! Niet moeilijk om te maken maar wat een smaakexplosie. Recept doorgegeven aan m’n moeder en zij en m’n broertje waren ook meteen verkocht.

  Bedankt voor het delen Deborah ❤

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s