Hartige tarte tatin met wortel

Hartige tarte tatin met wortel

Denk je aan wortel, dan denk je aan een oranje wortel. Eigenlijk is dat best gek want de wortel is van origine niet oranje maar paars, geel, rood of groen. Waar komt de oranje wortel dan vandaan? Nou die hebben wij te danken aan onze telers uit de 17e eeuw. Zij besloten de wortel te kruisen met verschillende kleuren totdat hij oranje werd. De oranje wortel werd speciaal gemaakt voor het huis van Oranje-Nassau. Onze oranje wortel werd zo’n succes dat hij tegenwoordig over de hele wereld te koop is. Dit is dan ook de reden waarom wij aan oranje denken als wij aan een wortel denken. Maar gelukkig zien we de paarse, gele, rode en groene wortels ook weer steeds vaker in de supermarkt liggen. Ik zag deze pareltjes in de winkel en kon ze niet laten liggen. Sterker nog, ik besloot deze gekleurde wortels de hoofdrol te laten spelen in dit gerecht. Met als resultaat dit recept voor hartige tarte tatin met gekleurde wortels, blauwe kaas en walnoten.

Recept voor hartige tarte tatin met wortel

Ingrediënten

 • 10 (gekleurde) wortels
 • 250 gram bladerdeeg
 • Een paar takjes verse tijm
 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel rode wijnazijn
 • Blauwe kaas of geitenkaas
 • 1 eetlepel honing
 • Walnoten
 • Peper en zout
Hartige tarte tatin met wortel

Hartige tarte tatin met wortel

Bereiden:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de wortels schoon en schil ze indien nodig. Snij eventuele dikke wortels over de lengte door het midden. Smelt boter in de pan, voeg de tijm toe en leg de wortels er in. Bak ze +/- 15 minuten terwijl je ze regelmatig omdraait.
 2. Voeg hierna de azijn, honing en wat zout toe en hussel goed door. Verdeel de gebakken wortels over een lage quichevorm. Rol het bladerdeeg uit en leg over de quichevorm heen. Snij de resterende randen er af en prik met vork voorzichtig wat gaatjes in de bodem.
 3. Zet de tarte tatin met wortel voor +/- 25 á 30 minuten in de oven tot hij goudbruin is geworden. In de tussentijd rooster je de walnoten in de zelfde pan, de honing zorgt ervoor dat de walnoten een beetje gekarameliseerd worden.
 4. Haal de hartige tarte tatin uit de oven en laat iets afkoelen. Leg een bord op de quichevorm en draai de tarte tatin voorzichtig om.
 5. Brokkel er wat kaas overheen, zoals geitenkaas of blauwe kaas, en serveer er een simpele salade bij. Wij aten er verse spinazie bij die ik licht aan heb gemaakt met olie, walnotenazijn, peper, zout en een bosuitje.

Deze tarte tatin met wortel is een heerlijk vegetarisch maaltje voor een doordeweekse dag, enjoy!

Dit recept voor hartige tarte tatin vind je wellicht ook lekker:

VOLG SAMEN BOURGONDISCH OOK OP:
FACEBOOKINSTAGRAMBLOGLOVIN’ & TWITTER.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s