Hartige tarte tatin met licht pittige abrikozen & sjalotten

Hartige tarte tatin met abrikozen & sjalotten

Bij tarte tatin moet ik altijd denken aan de tijd dat ik in de horeca werkte. Ik heb namelijk vaak -in mijzelf- gelachen om  de uitspraak van dit woord. Veel mensen struikelen over de uitspraak van ‘tarte tatin’. Dan krijg ie uitspraken als “doe mij maar de tartetartetatinn”. Haha! Ik lach er om, maar struikel er zelf ook wel eens over hoor. Om de uitspraak van deze woorden kan ik ook nog steeds lachen: doe mij maar een caaarpacio, daarna de entrekot en dan lust ik wel een capoesino of nee doe toch maar een expresso ðŸ˜‚.

Goed, genoeg gelachen. Deze licht pittige tarte tatin met abrikozen & sjalotten at ik een paar jaar geleden voor het eerst op de verjaardag van een vriendin en hij is zo zo zo zo lekker. Eet de tarte tatin als avondeten met een salade ernaast of zet hem op een feestelijk buffet. Het is hoe dan ook een gegarandeerd succes.

Hartige tarte tatin met licht pittige abrikozen & sjalotten

Ingrediënten:

Lunch of hoofdgerecht voor 6 tot 8 personen + een frisse salade 

  • 8 sjalotten, gepeld en gehalveerd
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepel vindaloopasta (van Patak)
  • 75 gram suiker
  • 75 ml tomatenfrito
  • 12 abrikoosjes uit pot of blik
  • 300 gram kalkoenborstfilet (vleeswaren)
    –> de tarte tatin kan ook prima zonder kalkoenborstfilet, en dus vegetarisch, gemaakt worden!
  • 270 gram bladerdeeg
Hartige tarte tatin met licht pittige abrikozen & sjalotten

Hartige tarte tatin met licht pittige abrikozen & sjalotten

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Smelt de boter in de pan en roer de vindaloopasta er doorheen. Voeg de sjalotten toe en bak ze voor 5 minuutjes op middelhoog vuur. Schep dan de sjalotten op een bord.
  3. Doe de suiker bij het bakvet en laat zachtjes smelten (4 minuten), roer de tomatenfrito er beetje bij beetje doorheen en laat zachtjes inkoken. Na 2 minuten zet je het vuur uit en laat je de saus afkoelen. Giet de saus bij de sjalotten in het bord.
  4. Halveer de abrikoosjes en snij de kalkoenborst in reepjes. Leg de abrikoosjes met de bolle kant naar beneden in de pan. Giet de sjalotten met saus er overheen en verdeel de kalkoenreepjes. Bekleed nu het geheel in de pan met het bladerdeeg, duw de randjes zachtjes aan zodat het deeg om de vulling heen valt.
  5. Zet de hartige tarte tatin voor 30 minuten in de oven. Kijk op de helft even of het deeg niet te donker wordt, zet de oven eventueel wat zachter.

Deze hartige tarte tatin is licht pittig door de vindaloopasta maar ook lekker zoet door de abrikoosjes en sjalotten. Wat mij betreft de perfecte combinatie. Je kunt hem natuurlijk zo pittig maken als je zelf wilt!

Ook lekker, tarte tatin met gegrilde groenten en geitenkaas of blauwe kaas. Of de traditionele versie met appel. Je kunt alle kanten op bij het maken van tarte tatin.

VOLG SAMEN BOURGONDISCH OOK OP:
FACEBOOKINSTAGRAMBLOGLOVIN’ & TWITTER.

 

4 gedachtes over “Hartige tarte tatin met abrikozen & sjalotten

Plaats een reactie