Plaattaart met pompoen, groene asperges en geitenkaas

Lentetaart met pompoen & groene asperges

De plaattaart is een favoriet bij ons thuis om verschillende redenen: hij is zo klaar, je kunt er flink mee variëren en hij is ook perfect om restjes mee op te maken. Maar dit keer maakte wij geen plaattaart met restjes, nee we maakte een heerlijke lentetaart met gegrilde groene asperges, verse geitenkaas, puree van pompoen, spekjes en citroentijm. Een beetje zoet, romig, fris en hier en daar een zoutje. Een echt lentegerecht dus. Laat het smaken!

Lentetaart met pompoen & groene asperges

Ingrediënten:

 • Vers bladerdeeg van Tante Fanny
 • Halve oranje bio pompoen
 • 250 gram groene asperges
 • +/- 50 gram geitenkaas
 • 75 gram uitgebakken spekreepjes
  (wil je hem vegetarisch? Laat deze er dan gewoon uit!)
 • 1 rode ui in ringen
 • Knoflookteen
 • Een of twee handjes rucola sla
 • Geroosterde pitten
 • 2 eetlepels verse citroentijm
Plaattaart met pompoen, groene asperges en geitenkaas

Plaattaart met pompoen, groene asperges en geitenkaas

Bereiden:

 1. Voor de pompoenpuree:
  Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij de pompoen doormidden en ontdoe van pitten en draden. Smeer in met olie, peper en zout en zet voor een kwartier tot 20 minuten in de oven. Haal de pompoen eruit en laat wat afkoelen.
 2. Fruit ondertussen de gesnipperde knoflookteen en voeg op het laatst een lepel citroentijm toe. Voeg dit samen met het vruchtvlees en wat peper en zout toe in een hakmachine (schraap het vruchtvlees er met een lepel uit). Pureer het tot een mooie substantie.
 3. Het bladerdeeg:
  Rol het bladerdeeg uit. Als je een opstaande rand wilt: snij van iedere kant een halve centimeter deeg af en leg deze er vervolgens weer bovenop (zachtjes aanduwen). Prik gaatjes in het deeg zodat het vocht straks weg kan en de bodem niet te nat wordt.
 4. Het beleg:
  Smeer de bodem in met pompoenpuree (niet te dik). Verdeel de uienringen over de plaattaart en de helft van de geitenkaas. Strooi de rest van de citroentijm er overheen. Zet de plaattaart voor 15 tot 20 minuten in de oven (of tot dat de randen mooi goudbruin zijn geworden).
 5. De asperges:
  In de tussentijd gril je de groene asperges. Snij het houtige uiteinde eraf, smeer ze in met olie, peper en zout. Gril ze enkele minuten op hoog vuur.
 6. Als de plaattaart klaar is haal je hem uit de oven, leg je de asperges erop, de rest van de geitenkaas, spekjes, rucola en de geroosterde pitten. Naar smaak kun je nog wat peper, zout en extra vergine olie toevoegen.

Geniet van deze lenteplaattaart!

Deborah | Samen Bourgondisch

Ps. Schenk er een lekkere frisse witte wijn bij.

Advertentie

5 gedachtes over “Lentetaart met pompoen & groene asperges

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s