Lasagne met pompoen en ricotta

Lasagne met pompoen en ricotta

De pompoen is in het seizoen en dat vinden wij helemaal niet zo erg, want je kunt er echt van alles mee doen (lol, dat rijmt). Zo maakte ik onlangs al een van mijn favoriete herfstsoepen: pompoensoep en binnenkort deel ik het recept van super lekkere aardappel-pompoen koekjes voor bij je ‘avg’. Maar ook als je even geen inspiratie hebt komt de pompoen goed van pas. Zo krijgt de meest simpele salade een flinke upgrade wanneer je er geroosterde pompoen aan toevoegt (lekker met wat geitenkaas of feta). Ik stak deze keer mijn favo gerecht in een heel nieuw jasje, namelijk lasagne met pompoen en ricotta en lekker dat het was!

Lasagne met pompoen en ricotta

Ingrediënten:

 • Lasagne met pompoen en ricotta

  Lasagne met pompoen en ricotta

  Flespompoen

 • Tomatenblokjes – 1 blik
 • Tomaten puree – 1 blikje
 • Ricotta – 250 gram
 • Rode paprika – 1 stuk
 • Lasagnebladen, spinazie – 1 pak
 • Zonnebloem- en pompoenpitten – 2 eetlepels
 • Grano Padano – 50 gram
 • Verse rozemarijn – 1 tak
 • Peper en zout
 • Rode ui, knoflook teen
 • Optioneel: pancetta of spekjes – ik had nog wat pancetta over, heb deze fijngesneden, uitgebakken en verdeeld over de een na laatste laag lasagne. Erg lekker, maar vegetarisch is het ook zeker smakelijk!

Bereiden:

 1. Snij de flespompoen door de helft, haal de pitten eruit, smeer in met olie en leg deze voor +/- 20 minuten in de oven op 220 graden.
 2. Snipper de ui, de knoflook en fruit ze in de pan. Voeg de in stukjes gesneden paprika toe. Snij de rozemarijn fijn en voeg deze samen met de tomatenstukjes en de tomatenpuree toe in de pan. Het blikje van de puree vul je met water en giet je erbij. Voeg peper en zout toe. Laat het zachtjes koken.
 3. Haal de pompoen uit de oven, laat ietsjes afkoelen en snij hem in blokjes. Je kunt de schil er nu ook makkelijk vanaf snijden.
 4. Doe een klein beetje tomatensaus op de bodem van de ovenschaal. Leg hierop lasagne bladen gevolgd door een paar (losgeklopte) lepels ricotta, tomatensaus en daarna de pompoen. Herhaal dit tot dat de schaal vol zit (of de lasagne bladen op zijn). Eindig met het laatste beetje ricotta, tomatensaus en strooi er geraspte kaas overheen en de pitten.
 5. Zet de lasagne voor +/- een half uur in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Laat het smaken!

Liefs, 

Deborah | Samen Bourgondisch

Ps. Hou je lasagne over? De dag erna is hij nog lekkerder!
Ps. Mijn favo gerecht en toch komt hij op foto’s nooit goed tot zijn recht. Als iemand een tip heeft om lasagne WEL knap op de foto te zetten, hoor ik het graag ;)!

Tips & Tricks:

 1. Waarom ricotta?
  Ricotta heeft een laag zout- en vetgehalte en is daarom een stuk gezonder dan wanneer je bechamelsaus en ook nog eens mozzarella gebruikt. Officieel is ricotta geen kaas, maar een bijproduct van kaas. Het is fris en heeft een licht zoete smaak. Het gaat dan ook perfect samen met de pompoen!
 2. Laag, op laag, op laag…
  Geen zin om te kliederen met de ricotta en tomatensaus? Je kunt de ricotta ook door de tomatensaus doen. Dan hoef je steeds maar twee lagen te verdelen. Nog sneller? Voeg dan ook de pompoen stukjes toe aan de saus. Maar he, het oog wil soms ook wat. Lasagne ziet er gewoon mooier uit als het in verschillende laagjes op is gebouwd.
 3. Kaas, kaas, kaas
  Veel mensen verwachten een dikke laag krokante kaas bovenop de lasagne. Erg lekker natuurlijk maar alles behalve gezond! In dit recept zit wel wat kaas, maar niet zo veel om die krokante laag te krijgen. Toch heeft de lasagne wel een ‘bite’, dit komt door de geroosterde pijnboompitten en pompoenpitten!
 4. Vegetarisch of niet?
  De basis van het recept is vegetarisch, maar de liefhebber kan er zeker wat spekjes of gebakken pancetta doorheen doen. Ik zou alleen niet overdrijven, de lasagne wordt dan opeens ook een stuk zouter en wederom ongezonder. Een handje is dus wel genoeg. Bak deze aan voordat je ze door de lasagne doet.
Advertentie

Een gedachte over “Lasagne met pompoen en ricotta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s