Falafel met aubergine

Falafel met aubergine

Zelf falafel maken is hartstikke leuk en makkelijk. Het leuke er aan is dat je zelf kunt experimenteren met de ingrediënten. Zo maakte ik dit keer falafel met kikkererwten (duh) en aubergine. Je kunt natuurlijk ook goed variëren met de kruiden die je toevoegt of waar je bij eet. Kies je voor een pitabroodje met knoflooksaus of eet je de falafel liever naast een couscoussalade of als onderdeel van een ‘mezze’, een soort van tapas uit het Midden-Oosten? Wij gingen dit keer voor falafel met zelfgemaakte knoflooksaus én een frisse couscoussalade. Hoe je de falafel en de knoflooksaus maakt zie je hieronder.

Ingrediënten voor falafel met aubergine (+/- 12 stuks)

  • 1 aubergine
  • 1 pot kikkererwten (400 gram uitgelekt)
  • 1 theelepel komijn
  • 1 eetlepel harissa
  • +/- 2 eetlepels bloem
Falafel met aubergine

Falafel met aubergine

Zo maak je zelf falafel

  1. Snij de aubergine in kleine stukjes, doe in een kom er strooi er flink wat zeezout op. Laat een kwartiertje staan zodat de aubergine gaan zweten en spoel ze dan af. Maak ze goed droog met keukenpapier. Verhit olie in de pan, voeg komijn toe en wat peper en zout. Bak de aubergine zo’n 10 minuten totdat ze bruinig en zacht zijn. Laat ze iets afkoelen.
  2. Hak de uitgelekte kikkererwten met de koriander en harissa tot een pasta. Voeg dan de aubergine toe en laat de hakmachine nog even doordraaien. Het is absoluut niet erg als een stukjes in blijven zitten. Voeg dan de bloem toe en roer goed door. Is het falafeldeeg nog te nat? Als in: je kun er met geen mogelijkheid een balletje van draaien? Voeg dan nog meer bloem toe. Het is niet erg als het geen stevige bal van kun draaien, zolang het maar bij elkaar lijft zitten.
  3. Terwijl het frituurvet op temperatuur komt draai je met natte handen balletjes van het falafeldeeg, je kunt er zo’n 10-12 meedraaien. Duw ze iets plat, zoals een hamburgertje. Kijk of het frituurvet goed is door één falafelbal in het vet te laten glijden met een schuimspaan. Als het vet gaat borrelen is het heet genoeg en dus kun je er meer in laten zaken. Laat de falafel zo’n 3 of 4 minuutjes frituren totdat ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en frituur ook de rest.

Eet de falafel op een pitabroodje met knoflooksaus of eet het, net als ons, met een hele simpele en snelle coucoussalade met verse munt, koriander, citroensap, citroenzeste en tomaatjes.

Knoflooksaus kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar het is veel lekkerder en gezonder als je het zelf maakt. Hoe je dat doet? Dat lees je hier:

Zelf knoflooksaus maken:

Meng 3 eetlepels yoghurt met een halve teen knoflook (geperst) en 1 of 2 theelepels mayonaise. Breng op smaak met peper en zout en voeg optioneel een groen kruid toe als koriander, peterselie of bieslook.

Hou je falafel over? Bewaar ze voor de dag erna, piep ze even op in de pan of de oven en ze smaken weer prima!

Nog meer recepten met aubergine proberen? Klik hier voor allerlei aubergine inspiratie.

VOLG SAMEN BOURGONDISCH OOK OP:
FACEBOOKINSTAGRAMBLOGLOVIN’ & TWITTER.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s