Ossenhaas met gepofte zoete aardappel en brie

Ossenhaas met gepofte zoete aardappel met brie

Woeaaah wat was dit lekker zeg! Kijk naar die ossenhaas, die kleur alleen al! En die gepofte zoete aardappel met brie was ook echt hemels (bedankt Jamie)! Ik vind dat je in het weekend best een beetje meer mag uitpakken met het avondeten. Ga een keer langs de slager in plaats van de supermarkt en zoek een mooi stuk vlees uit. Denk na over een lekker bijgerecht en haal een bijpassend flesje wijn bij de wijnwinkel. Misschien moet je iets langer nadenken over het gerecht en sta je iets langer in de keuken maar dat is het allemaal waard! Oja, ik vergeet een belangrijk ding: de wijn moet natuurlijk voorgeproefd worden en dat kan prima tijdens het koken ;). Schenk jezelf dus een lekker glas wijn in en geniet van het koken, het eten, het gezelschap en de avond!

Ossenhaas met gepofte zoete aardappel & brie

Ingrediënten:

Voor 2 personen 

Voor de ossenhaas:

 • Ossenhaas met gepofte zoete aardappel en brie

  Ossenhaas, gepofte zoete aardappel en brie

  Ossenhaas +/- 300 gram

 • Italiaanse kruiden
 • Knoflook – 2 tenen
 • Laurierbladeren – 4
 • Goede scheut olie
 • Peper en zout

Voor de gepofte zoete aardappel met brie:

 • Zoete aardappel – 2 stuks
 • Roomboter – 2 klontjes
 • Brie – 2 plakken
 • Bieslook en/of lente-ui
 • Olie

Bereiden:

 1. Zet de oven op 200 graden. Prik de zoete aardappelen in met een vork (op een aantal plaatsen) en smeer ze in met olie. Zet ze voor 30 tot 45 minuten in de oven tot dat ze zacht zijn van binnen.
 2. In de tussentijd smeer je de ossenhaas in met de olie, Italiaanse kruiden, peper en zout. Leg de ossenhaas op keukenplastic en leg de laurier en de geperste knoflook er ook op. Pak de ossenhaas nu in en laat +/- een half uur marineren in de koelkast.
 3. Na een half uur haal je de aardappelen uit de oven en snij je ze open maar niet helemaal door. Haal de ‘puree’ los van de zijkanten en roer deze om met de roomboter. Als je dit gedaan hebt moeten ze eigenlijk nog een paar minuten in de oven samen met de brie, maar wacht hiermee totdat het vlees bijna klaar is.
 4. Het vlees kan ondertussen aangebraden worden in de pan, zonder de laurier en de knoflook, totdat de buitenkant dichtgeschroeid is. Hierna zet je de ossenhaas in het midden van de oven op 160 graden voor ongeveer 12 minuten (Tip: heb je meer of minder vlees, hou dan aan dat een kilo ossenhaas 40 minuten in de oven zou moeten). Als de laatste 5 minuten in gaan zet je de zoete aardappelen ook nog even in de oven zodat de brie kan smelten en de puree weer warm wordt.
 5. Als het vlees klaar is haal je het uit de oven en laat je het nog een minuutje of wat rusten in zilverfolie. Zet de oven intussen ietsje harder zodat de brie iets sneller kan smelt.

Serveer de ossenhaas in dunne plakjes, de gepofte zoete aardappel ernaast en een frisse salade erbij. Ik maakte een simpele salade met rucola, tomaat, komkommer, gemengde geroosterde zaden en een dressing van olie en balsamico azijn.

Dit ziet er toch heerlijk uit!

Liefs,

Deborah | Samen Bourgondisch

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s