Vegaburger van pompoen en zoete aardappel met geitenkaas en pistache

Burger van pompoen & zoete aardappel met geitenkaas & pistache

Is het geen plaatje?! En dat ook nog eens ‘vegetarisch’! Wie had dat ooit gedacht… Ik hou namelijk echt van vlees en vis maar ik probeer wel een beetje af te wisselen en dus eten wij soms ook ‘vegetarische’ gerechten. Ik zet ‘vegetarisch’ tussen haakjes omdat ik geen fan ben van dit woord. Ik moet dan namelijk altijd denken aan die droog uitziende, bleke groenteburgers op de vega afdeling in de supermarkt. En van die gedachte moet ik altijd een beetje huilen… want komaan, het oog wil ook wat! Om voor eens en voor altijd dat nare beeld uit mijn geheugen te wissen maakte ik zelf een groenteburger. En met succes want deze burger van pompoen en zoete aardappel is een winner! Ik serveerde hem op een Italiaanse bol met verse geitenkaas, rucola en gekarameliseerde pistachenoten, hmm ik krijg er gewoon weer zin in! Ga je hem maken? Laat dan even weten wat je er van vond! 

Vegaburger van pompoen en zoete aardappel met geitenkaas & pistache

Vier burgers – 4 personen

Ingrediënten:

 • Vegaburger van pompoen & zoete aardappel met geitenkaas en pistache

  Burger van pompoen & zoete aardappel met geitenkaas en pistache

  De helft van een flespompoen
 • De helft van een grote zoete aardappel
 • Panko – 125 gram
 • Ei – 1 stuks
 • Verse peterselie – handje
 • Verse bieslook – handje
 • Lente-ui – 1 stuk
 • Pistachenoten – 2 handjes
 • Honing – 1,5 eetlepel
 • Rucola – grote hand
 • Zachte geitenkaas
 • Italiaanse bol – 4 stuks
 • Kruiden: kurkuma, komijn, paprikapoeder, kerriepoeder, cayennepeper, peper en zout

Bereiden:

 1. Snij de pompoen en de zoete aardappel allebei door de helft. Haal de pitten uit de pompoen en schil zowel de aardappel als de pompoen. Snij ze in stukken van +/- 2 cm, besprenkel met olie en poederkruiden en rooster ze voor ongeveer 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.
 2. Rooster de pistachenoten, als ze geroosterd zijn haal je de helft uit de pan. Voeg honing toe bij de helft die nog in de pan zit. Zet op een laag pitje en blijf de pistaches bewegen (kom er niet aan met je vingers want ze zijn HEET!). Haal ze vervolgens uit de pan en laat ze koud worden, hierdoor worden ze knapperig. Als ze afgekoeld zijn, hak je ze in stukken en zet je ze weg.
 3. Als de pompoen en aardappels klaar zijn laat je ze ietwat afkoelen. Voeg ze vervolgens samen met het ei, de ui, de peterselie, bieslook, de pistachenoten zonder honing en de panko toe. Pureer dit nu tot een mooie substantie. Is het beslag te nat? Voeg dan nog meer panko toe.
 4. Laat het beslag 10-15  minuten in de koelkast opstijven zodat je het straks wat beter kunt rollen. Als het beslag klaar is maak je er vier burgers van (jup, dat gaat aan je handen plakken). Bak ze in de pan, beide kanten ongeveer 4 minuten op een middelmatig vuurtje.
 5. Als de burger klaar zijn snij je de Italiaanse bol open, smeer eventueel een sausje op de onderkant. In plaats van mayo of ketchup maakte ik een sausje van Griekse yoghurt, bieslook, peper en zout. Dit geeft de burger een frisse smaak maar overheerst niet.
 6. Leg de burger op het broodje, brokkel er geitenkaas overheen, handje rucola erop en de in stukjes gehakte gekarameliseerde pistachenoten en smullen maar!

Voor de niet-vegetariër die liever wat vlees erbij wil: een plakje uitgebakken bacon lijkt me heerlijk!

Laten we afspreken dat we nooit meer van die uitgedroogde groenteburgers kopen in de winkel want je maakt ze zelf veel lekkerder! Je kunt prima variëren met groenten en je kunt er bijvoorbeeld ook kikkererwten doorheen doen, goed kruiden, rollen en bakken!

Smakelijk!

Deborah | Samen Bourgondisch

Advertentie

Een gedachte over “Burger van pompoen & zoete aardappel met geitenkaas & pistache

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s