Aziatische linzensoep met zoete aardappel

Aziatische linzensoep met zoete aardappel

Brrr wat is het opeens koud buiten! Maar gelukkig heeft de kou ook voordelen… Want naast kou, regen, wind, ijs en sneeuw is het tijdens de herfst en winter ook tijd voor: kaarsjes, kleedjes, rode wijn, warme chocolademelk, stoofgerechten en warme soep! Zo maakte ik vorige week deze ongelooflijk lekkere linzensoep, maar echt, deze gaat bij iedereen in de smaak vallen! Hij is zoet, kruidig, hier en daar een beetje pittig en daarnaast ook nog eens gezond. Hij is niet in een half uur klaar… maar ik beloof je: deze rode linzensoep met zoete aardappel en Aziatische invloeden is het waard. En zo lang duurt het nou ook weer niet!

Ingrediënten

4 – 6 personen

 • IMG_4009-0

  Aziatische linzensoep met zoete aardappel

  Rode linzen – 125 gram

 • Zoete aardappel – 2 stuks (groot)
 • Groente bouillon – 1 liter
 • Kokosmelk light – 1 blik (400 gram)
 • Chilipeper – 1 stuk
 • Gember – 1,5 cm
 • Knoflook- 3 grote knoflooktenen
 • Half bosje koriander
 • Rode ui – 2 stuks
 • Citroen – 1/2
 • Overige kruiden:
  1/2 eetlepel komijnzaad
  1 theelepel korianderzaad
  peper en zout naar smaak

Bereiden

 1. Verwarm de oven op 180 graden. Was de zoete aardappel en snij ze in kleine blokjes. Ontvel de ui en snij in grove stukken. Verspreid de zoete aardappel en ui over een bakplaat, besprenkel met olie en strooi de gemalen komijnzaad, koriander, peper en zout overheen. Even husselen en gaar ze vervolgens 30 tot 40 minuten in de oven.
 2. In de tussentijd: Snij je de gember, knoflook en de steeltjes van de koriander en de peper fijn (haal de zaadjes eruit als je het niet te pittig wilt hebben). Bak dit voor 1 minuut zachtjes in de pan. Doe de linzen erbij en roer alles goed door elkaar. Voeg de bouillon toe en de kokosmelk.
 3. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens zachtjes koken (+/ 20 minuten) tot dat de linzen uiteen vallen.
 4. Voeg de kruidig gegaarde zoete aardappels en ui toe, driekwart van de korianderblaadjes en pureer de soep met een staafmixer tot een ‘romige substantie’ maar let op: het hoeft geen ‘gladde’ soep te worden. Voeg het sap van een halve citroen toe en wat peper en zout naar smaak.
 5. Serveer de linzensoep met wat brood

  Aziatische linzensoep met zoete aardappel

  Schenk de soep uit en garneer de soep met een theelepeltje zure room en korianderblaadjes en serveer met een stukje Turks brood.

Wil je het bereidingsproces versnellen? Dat kan door de zoete aardappel niet te bakken in de oven maar mee te koken in de pan. Maar ik adviseer je om die extra 20  minuutjes gewoon voor lief te nemen. Deze linzensoep is het wachten echt meer dan waard!

Liefs, 

Deborah | Samen Bourgondisch

Ps. Stiekem maak ik altijd net even iets ‘te veel’ soep, lekker als lunch voor de dag erna of vries hem in voor later. Ook handig: gebruik het ingevroren ‘restje’ tijdens een etentje met vrienden en serveer het als amuse of voorgerecht soepje. Lekker! 

Advertentie

4 gedachtes over “Aziatische linzensoep met zoete aardappel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s