Salade met gebakken ricotta, meloen en pancetta

Zomersalade met gebakken ricotta, meloen & pancetta

Als je op de hotelschool hebt gezeten ben je gezegend met een fijn set messen. Ik gebruik ze nog altijd en verzorg ze ook goed. Naast fijne messen zitten er ook handige gadgets in als een spatel, dunschiller en een soort van lepel met aan de uiteinden twee halve bolletjes. De zogenoemde Parissienneboor. Dit is zo’n gadget die vaak ergens achter in de kast ligt, maar als ik dan een keer bolletjes wilt maken van groente, aardappeltjes of fruit weet ik hem altijd te vinden. Het is namelijk een verrekte handig ding. Terwijl de ricotta in de oven stond maakte ik de meloenbolletjes en bakte ik de pancetta. Meng alle ingrediënten en deze zomerse salade is ready to eat. Snel aan tafel met dank aan handige gadgets (al kun je natuurlijk gewoon stukjes meloen door de salade doen 😉 ).

Zomersalade met gebakken ricotta, meloen & pancetta

Hoofdgerecht voor 2 personen, bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

 • 6 dunne plakjes pancetta
 • Halve meloen
 • 1 bakje ricotta
 • 10 cherrytomaatjes
 • 1 avocado in stukjes
 • 1 gesnipperd sjalotje
 • Sla naar keuze
 • Geroosterde pijnboompitten
 • Paar blaadjes verse basilicum
 • Olie, balsamico crème, peper en zout

Handige tooling: een bolletjes/meloen schep.

Salade met gebakken ricotta, meloen en pancetta

Salade met gebakken ricotta, meloen en pancetta

Zo maak je de salade met gebakken ricotta:

 1. Leg de ricotta op een bord dat in de oven kan. Sprenkel er wat olijfolie overheen, peper en zout en wat kruiden naar keuze. Ik gebruikte wat gedroogde chipontwerp maar als je niet van pittig houdt kun je ook Italiaanse kruiden gebruiken. Zet de ricotta voor 20 minuten in een voorverwarmde oven (200 graden).
 2. In de tussentijd bol je de meloen uit en bak je de pancetta. Haal de pancetta vervolgens uit de pan en leg op keukenpapier zodat het overtollige vet op wordt genomen. De pancetta wordt nu wat harder waardoor je het straks kunt verbrokkelen boven de salade.
 3. Maak de salade door de gesnipperde ui, meloen, gehalveerde tomaatjes, stukjes avocado en sla te mengen. Verdeel de iets afgekoelde ricotta (gebruik zoveel je wilt) over de sla en maak af met de pancetta, pijnboompitten en basilicum blaadjes.
 4. Voor de dressing meng je wat peper en zout met lekkere olijfolie en wat balsamico. Giet er overheen en schep de borden op.

Geniet van het lekkere weer en deze zomersalade!

Wil je meer inspiratie voor snelle maaltijdsalades opdoen? Klik dan hier.

VOLG SAMEN BOURGONDISCH OOK OP:
FACEBOOKINSTAGRAMBLOGLOVIN’ & TWITTER.

Advertentie

Een gedachte over “Zomersalade met gebakken ricotta, meloen & pancetta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s