Franse uiensoep zelf maken

Franse uiensoep met gruyère 

Als ik in het zuiden ben eet ik graag een Franse uiensoep. Niet alleen omdat ik het écht heel lekker vind, maar ook omdat het er al van kleins af aan in zit. Als ik vroeger ging statten met mijn moeder moest er natuurlijk geluncht worden, vaak kozen wij dan allebei voor een goed gevulde Franse uiensoep. Ook wanneer mijn ouders in Maastricht op bezoek kwamen, toen ik daar studeerde, zaten wij graag op ’t Vrijthof mensen te kijken met een gegratineerde uiensoep. Jeugdsentiment dus. Eigenlijk zie ik ook vrijwel alleen in het zuiden uiensoep op de menukaart zie staan… why?! Gelukkig is uiensoep niet zo moeilijk om te maken en kan ik het thuis in Amsterdam ook gewoon eten. Als lunch of als avondmaaltijd. Want, het is pas Franse uiensoep mét stokbrood en gruyère erbij en dat vult dus ook goed.

Franse uiensoep zelf maken

Ingrediënten voor 3 á 4 personen (hoofdgerecht)

 • 700 gram witte uien (+/- 6 stuks)
 • 1 eetlepel gedroogde tijm
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 eetlepel bloem
 • 250 ml witte wijn
 • 1,5 liter runderbouillon (groentebouillon mag ook)
 • 2 á 3 stukjes stokbrood per kom
 • 150 gram geraspte gruyère

Zo maak je zelf Franse uiensoep:

 1. Ontvel de uien en snij ze in dunne ringen. Smelt boter in de pan en verhit de uienringen met tijm, laurier en zout in de pan. Laat voor 40 minuten op een kleine pit met laag vuur staan totdat ze zacht zijn. Roer af en toe door en let op dat ze niet verbanden.
 2. Na 40 minuten roer je er de bloem doorheen en giet dan beetje bij beetje de wijn toe. Voeg dan de bouillon toe. Laat de soep 20 minuten koken en breng eventueel nog extra op smaak met peper en zout.
 3. Verdeel de uiensoep over de kommen (die in de oven kunnen). Leg de stukjes stokbrood bovenop de soep en bestrooi met flink wat geraspte gruyère. Zet de soepkommen nu voorzichtig in de oven onder gril zodat de kaas smelt.

Geniet van deze heerlijke maaltijdsoep! Enneh.. die kaas mag best, dan eet je de dag erna maar een salade ofzo ;).

Wil je nog meer soeprecepten? Klik dan hier.

VOLG SAMEN BOURGONDISCH OOK OP:
FACEBOOKINSTAGRAMBLOGLOVIN’ & TWITTER.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s