Recept cranberrysaus met kipgehaktballetjes

De lekkerste cranberrysaus maak je zelf!

Cranberrysaus komt vaak alleen rond het kerstdiner op tafel te staan, hoewel het ook hartstikke lekker is op andere dagen. Cranberrysaus eet je bij varkensvlees en kalkoen, maar ook bij wild, koude vleeswaren en bij de paté. En terwijl ik aan paté dacht, moest ik denken aan de amuses met paté en cumberlandsaus die wij vaak serveerden in het restaurant waar ik vroeger werkte. Deze cranberrysaus is dan ook deels geïnspireerd op het recept voor cumberlandsaus van Restaurant ’t Pakhuys en deels op het recept voor cranberrysaus van Foodie Marjan, want het was weer tijd voor een FoodBlogSwap. Deze twee sauzen hebbenveel van elkaar weg. Sinaasappelsap en rode port komen in beide terug en er worden specerijen naar smaak aan toegevoegd. In cranberrysaus zie je vaak kaneel of steranijs terugkomen en in cumberlandsaus zit vaak mosterd, gember en cayennepeper. Ik combineerde de bereidingswijze van de cranberrysaus met de specerijen van de cumberlandsaus, wat mij betreft een top combinatie.

Recept: cranberrysaus zelf maken | FoodBlogSwap

Ingrediënten

 • 350 gram bevroren cranberry’s
 • 200 gram suiker
 • 1 glas rode port
 • 300 ml sinaasappelsap
 • 1 theelepel Engelse mosterd
 • 1 mespunt cayennepeper
 • 1 mespunt gemberpoeder
 • Zeste van een sinaasappel
Recept cranberrysaus met kipgehaktballetjes

Recept cranberrysaus met kipgehaktballetjes

Cranberrysaus zelf maken

 1. Doe de bevroren cranberry’s, het suiker en het sinaasappelsap in een pan en breng aan de kook.
 2. Zet de pan op een kleine pit en een laag vuurtje. Voeg de overige ingrediënten toe en laat de boel +/- een uurtje koken of totdat het de gewenste dikte heeft gekregen.
 3. Pak een fijne zeef, doe daar de cranberrysaus in en duw met de bolle kant van een lepel de massa er doorheen. Door dit te doen haal je de velletjes eruit en wordt het een fijnere massa. Als je hier geen zin in hebt hoef dit niet, maar ik vind het prettiger om niet bij iedere hap een paar velletjes in mijn mond te hebben.

Je hebt nu meeeeeer dan genoeg saus voor alle Kerstdagen, maar je kunt de helft natuurlijk ook invriezen, anders wordt de Kerst zo eenzijdig ;). Gebruik de rest bijvoorbeeld bij een lekker stukje varkenshaas, gehaktballetjes van kip of kalkoen of voor bij de borrel: lekker op een stokbroodje met paté of rillette.

Op zoek naar passende wijn? Neem een kijkje op deze handige website. Hier kun je op basis van het type gerecht, smaak of moment de beste wijn uitkiezen op basis van jouw budget.

VOLG SAMEN BOURGONDISCH OOK OP:
FACEBOOKINSTAGRAMBLOGLOVIN’ & TWITTER.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s