Spaghetto Vongole Recept Samen Bourgondisch

Spaghetti Vongole

Een uitspraak die perfect past in de keuken is: “een goed begin is het halve werk”. Zo ook bij de bereiding van spaghetti vongole. Dit gerecht is namelijk zo klaar en kan haast niet mis gaat, tenminste… als je goed voorbereid bent. Spaghetti vongole is geen moeilijk recept, maar je moet er wel op letten dat je secuur te werk gaat; niet te snel, niet te langzaam en de schelpen moeten goed gecontroleerd en schoon zijn. Staan alle ingrediënten, gesneden en wel, klaar? Is de pasta beetgaar? Roep dan maar vast: “AAAAAN TAFEL”, want dit lekkere maaltje staat binnen 5 minuten op tafel!

Spaghetti Vongole

Ingrediënten

Voor 2 personen

 • Pasta Vongole - Samen Bourgondisch

  Spaghetti Vongole

  Vongole (of kokkels) – 300 gram

 • Peterselie – half bosje
 • Sjalotje – 1,5
 • Knoflook – 3 tenen
 • Half pepertje of in poedervorm
 • Cherrytomaatjes – 10 stuks
 • Spaghetti – 200 gram
 • Witte wijn – 3/4 glas
 • Citroen – 1/2
 • Extra vergine olijfolie

Belangrijk: gebruik een pan met deksel

Bereiden

 1. Spaghetti vongole - Samen Bourgondisch

  Ui, knoflook, pepertje fruiten

  De schelpen schoonmaken
  Leg de schelpen in een bak en spoel ze af met stromend water, vervolgens loop je de schelpen na: Kapotte schelpen en schelpen die niet dicht gaan zijn dood en dus ook niet goed, deze gooi je weg.
  Schelpen die niet dicht willen kun je nog een klein tikje geven, dat wil nog wel eens helpen, blijven ze als nog open? Weg ermee! Laat de schelpen een klein uurtje in het water liggen.
  In de tussentijd begin je met het snijwerk en kun je de pasta koken. 

 2. Pasta Vongole Samen Bourgondisch

  Voeg de schelpen toe

  Hak- & snijwerk
  Zet de spaghetti op het vuur, als deze beetgaar is giet je hem af. Vanaf dat moment duurt het nog +/- 5 minuten voor het gerecht klaar is. Zorg er dus voor dat je in de tussentijd alle ingrediënten klaar heb staan, gesneden en wel:
  Snipper de ui en de knoflook, snijd de steeltjes van de peterselie klein en de blaadjes wat grover. Snijd de tomaatjes in kleine stukken en haal de zaadjes uit het pepertje om vervolgens ook deze in kleine stukjes te snijden.  

 3. Spaghetti Vongole

  Na 3 minuten zijn de schelpen open

  In de pan
  Als de pasta beetgaar is, is je pasta vongole bijna klaar! Zet net voordat je de pasta afgiet een pan op het vuur. Verhit de olie en fruit hierin de ui, knoflook, peterselie steeltjes en het pepertje (of voeg wat rode peper in poedervorm toe). Wanneer de ui glazig is kunnen de schelpen erbij, gevolgd door het glas wijn. Dek de pan nu af met een deksel en laat dit ongeveer drie minuten staan, of tot dat de schelpen geopend zijn. De meeste schelpen zullen hierna open zijn, haal dichte schelpen uit de pan, deze zijn niet goed en kunnen niet gegeten worden.

 4. Spaghetti Vongole Samen Bourgondisch

  Voeg alles samen

  Serveren
  Voeg de pasta toe, de tomaatjes, de peterselie blaadjes, een scheutje citroen, scheut extra vergine olijfolie (of een klontje roomboter), goed husselen en direct serveren! En drink er een glaasje bubbels bij.

Laat het jullie smaken!

Deborah | Samen Bourgondisch

Tips & Tricks

 1. Pasta Vongole - Samen Bourgondisch

  Eet smakelijk!

  Let op:
  Net als bij mosselen: dichte schelpen, zijn slechte schelpen!

 2. Waar koop je vongole (venusschelpen)?
  Vrijwel iedere visboer verkoopt vongole of kokkels
 3. Hoe lang kan ik de schelpen bewaren in de koelkast?
  Vongole en kokkels koop je vers en dus ook levend, bewaar ze daarom ook niet langer dan 2 dagen in de koelkast, hierna kan de kwaliteit van de schelpen snel naar beneden gaan. Een koelkast gaat natuurlijk om de haverklap open en dicht waardoor de temperatuur niet altijd even stabiel is. Aangezien je de schelpen levend moet bereiden wordt er aangeraden deze zo snel mogelijk te bereiden.
Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s