Samen Bourgondisch: afkoelen met Gazpacho

Afkoelen met gazpacho 

Hou je hoofd koel met dit ijskoude groentensoepje! Ik beloof het je, gazpacho is zo ontzettend fijn op warme dagen als deze. Lekker als voorafje, om je collega’s jaloers mee te maken tijdens de lunch of als avondeten met een stukje brood erbij.

Samen Bourgondisch: Afkoelen met Gazpacho

Afkoelen met gazpacho

Het recept van deze heerlijke gazpacho (inclusief mijn geheime ingrediënt):

Ingrediënten: 
(4 tot 6 kleine porties of 3 tot 4 grote)

  • 5 of 6 grote rode tomaten
  • 3/4 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • Flinke scheut olie
  • Scheut rode wijnazijn
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 boterham
  • (Geheim ingrediënt: lees hieronder)

Bereiden:

  1. Ontvel de tomaten en snij alle groenten in groffe stukken.
  2. Week de broodkruimels zonder korst in wat water (dit is om de soep wat te binden).
  3. Voeg alle ingrediënten samen in de blender, inclusief een flinke scheut olie, scheutje rode wijnazijn erbij en mix de ingrediënten net zo lang tot het een glad mengsel is. Voeg vervolgens naar smaak peper en een snufje zout.
  4. De soep mag best een beetje dik zijn, maar wel nog ‘aangenaam drinkbaar’. Is hij te dik? Voeg er dan een klein beetje water bij en mix opnieuw.
  5. Is de soep niet echt oranje/rood, maar eerder roze? Dit kan komen doordat er meer komkommer in zit dan tomaat of omdat de tomaten niet dieprood waren. Maar geen nood, ik heb de oplossing! Het geheime ingrediënt: voeg wat gegrilde puntpaprika’s toe (niet meer dan 3, anders gaan ze overheersen) De gazpacho wordt hierdoor een stuk roder en de smaak gaat goed samen met de andere ingrediënten.
  6. Laat de gazpacho minstens 1 uur koelen in de koelkast (De smaken kunnen dan aan elkaar ‘wennen’ en de gazpacho moet ijskoud geserveerd worden). Wil je hem sneller serveren? Zet hem dan een half uur in de vriezer.
  7. Heb je nog wat komkommer en paprika over? Snij deze dan in vierkante blokjes en gebruik deze als garnering op de gazpacho of als extra vulling in de lunch/diner versie.

Enjoy!

Samen Bourgondisch

Tip 1: Natuurlijk kun je variëren met de groenten. Maar vergeet niet dat tomaten het hoofdingredient zijn en dus ook onmisbaar.

Tip 2: Het is een no go om bouillon of vlees aan deze Spaanse soep van rauwe groenten toe te voegen!

Tip 3: Je kunt de gazpacho zeker een dag bewaren in de koelkast, hierna zal de kwaliteit snel achteruit gaan.

3 gedachtes over “Afkoelen met gazpacho 

Plaats een reactie